Mi a hadísz?

hadith_books.jpg

 

A hadísz az iszlám teológiai hagyományának egy műfaja: a Próféta (és kisebb részt a kortársainak) mondásai és cselekedetei. Ezek a mondások és cselekedetek a Korán mellett precedesként szolgálnak arra, hogy milyen vallási és egyéb kötelezettségei vannak egy muszlimnak, és a Korán mellett forrásai az iszlámjognak is.

Két része van: az isznád, ami a leszármazási láncolat, amelyben az szerepel, hogy kik által jut el a hadísz a hadísz lejegyzőjéhez, illetve a matn, ami a tartalom.

Hat, ún. kanonikus hadísz-gyűjtemény van, de ezek mellett még számos, a hagyomány által elfogadott munka tartalmaz hadíszokat. Az iszlám teológiai irodalmának ezek a korai munkák képezik az alapját.

A hadíszok gyűjtése és válogatása során több szempontot vettek figyelembe:

az egyik az isznád megbízhatósága: csak az a jó és használható hadísz, ahol a hagyományozók megbízhatók. Ha van az isznádban olyan ember, aki nem teljesen megbízható, ami a memóriáját, szöveghűségét illeti, az a hadísz már nem számít olyan erős hivatkozási alapnak.

a másik a matn: a tartalom nem állhat ellentmondásban a Koránnal, illetve egy másik megbízható, vagy a hitelességi láncban magasabban álló hadísszal.

Akkor, amikor egy mufti (vallásjogi tudós) kiad egy fatwát (nem kötelező jogi ajánlást), a Korán mellett a hadísz-gyűjteményeket és a korai iszlám irodalmát hívja segítségül a döntéséhez. Ahhoz, hogy a fatwa hiteles legyen, ismerni kell az egész középkori irodalmat és a jogértelmezés módszereit is. Ahhoz, hogy valaki mufti legyen, iszlámjgi egyetemet kell végezni.

Aki bővebben szeretne a hadísz-gyűjtemények kialakulásáról olvasni, az itt tájékozódhat.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: