Áldassál, szent focilabda!

Mivel nem hallgatok Kossuth-rádiót, nem nézek közmédiát, csak innen értesültem nagy megdöbbenéssel és megbotránkozással, hogy Szabó István püspök is részt vett azon a cirkuszon, ami a Pác-só aréna megnyitásával járt. És megáldá azt a kezeivel, közvetítve ezzel Isten kegyelmét minden nemzeti érzésű focilabdának, öltözőnek és átizzadt meznek.Vagy a focistadiont avatók isten nevében gyűltek össze istentiszteletre?

szenteles

Röhögtek a magyarországi kollégák, mikor meséltük, hogy egyszer – román vidéken – imádkoztunk egy panzióért, amelynek mi voltunk az első vendégei, mert engedményt tettünk a tulajdonos hitének. Na, most röhögjenek. Röhög az internet, hogy a pópák beszentelik a barikádokat Ukrajnában? Ez mennyivel jobb, hogy egy református püspök megáld egy pogány templomot? Mert akár úgy értjük, hogy a foci csarnoka, akár úgy, hogy a nemzeti érzés kifejeződése, nyersbetonba és fába öntése, mi köze egy focistanionnak Jézushoz? Felrúgnak, és akkor odatartod a másik arcodat is? Boldogok a focisták, mert övék a mennyek országa? Legyetek, mint a ti mennyei Atyátoknak fiai, szelídek, mint a focisták, és okosak, mint az ügyvédek? Majd látjuk majd a felcsúti Maradonát, amint egy hajléktalanra borítja a felsőkabátját? Vagy attól, mert egy püspök megáldja, a profán hely rögtön szent lesz, mint egy templom? Arról nem is beszélve, hogy egy igazi református nem tart szentnek semmit, csakis az Istent? Akkor mi értelme van ennek a hókuszpókusznak?

Kezdhetném azzal is, hogy én ellene vagyok a püspöki intézménynek. Egy modern református egyházban semmi értelme. Belátom azt, hogy régebb hasznos volt, ha az egyházat – főleg olyan környezetben, ahol más felekezeteknek is püspökeik vannak – egy személy képviseli. De ez mellékszál, és nagyon régóta tartó vita a református egyházban, nem is írok erről többet.

A másik dolog, hogy ha jól tudom, ez az ember rendszeres teológiát, azaz dogmatikát tanított Pápán. Ami az egész reformátusság lelke, mert ez az, ami különbözik minden más felekezettől. Ha valakinek képviselni kell Kálvin szellemiségét az egyházban, akkor a dogmatikusoknak kell. Na most akkor képzeljük el Kálvint, amint megáld egy stadiont. Vagy hogy korabeli példával éljek: amint megáld egy Shakespeare-színdarabot. Vagy még jobb: képzeljük el Jézust, amint főpapi palástban megáld egy gladiátor-viadalt.

A református egyház nem áld meg és főleg nem szentel meg házakat, autókat, kórházakat, ételt, gyárakat, sport-létesítményeket, a templom-szentelést is helytelenül hívják templom-szentelésnek. Hogy ezt az egyik egyházkerület első embere teszi, nyilvánvalóan politikai céllal, cinikusan, (vagy ha nem, hanem hisz benne, annál rosszabb), mintegy példát mutatva, hogy így kell a mammonnal is, Istennel is jóban lenni egyszerre (noha tudja a Bibliából, hogy nem lehet), a mammont lekenyerezi egy álszertartással, és azt gondolja, hogy megvédi Isten haragjától a palástja. Mi értelme a sok lelkész erőfeszítésének, amellyel ellenállnak a népi vallásosság számos igényének, a tornak, a név szerinti búcsúztatásnak, a házszentelésnek, az ördögűzésnek, a szentkorona-szertartásnak, a szentté avatásnak, ha maga a püspök mutat példát, hogy hogy lehet áthágni az egyház alapvető alapelveit?

Ez a református egyház Júdás-pénze, a harminc ezüst, amit a hatalomnak fizetnek, cserébe a támogatásért. Hát gratulálok.

 

Reklámok

Áldassál, szent focilabda!” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Új írása

 1. mondjuk a sztorit kiegészíteném azzal, hogy az akadémián tanuló focistáknak hitoktatásra is kötelező járnia (és nem csak az új és jó oktatási törvény életbe lépése óta, hanem a kezdetektől), és az akadémiának saját hitoktatója és lelkésze van.
  tehát a kapcsolat az egyházakkal nem új keletű. (bár ettől még a foci-vallás összefüggését továbbra sem értem. )

 2. Hú, ez kemény.
  Hadd mondjam meg, hogy én kifejezetten blaszfémiának érzem az ilyeneket, pedig katolikusnak neveltek.
  Azt még megértem, amit te népi vallásosságnak nevezel, az étel, stb. szentelést (bár ha engem kérdezne valaki, ez inkább a pogány vallások továbbélése, egyfajta démonűzés), hogy sokaknak szükséglet, jobban érzik magukat tőle, ha a környezetükben éreznek egy kis “szentséget”.
  De járdát, útkereszteződést, társasházat (ahol ráadásul sokféle világnézetű ember él, netán olyan is, akinek a hitét kifejezetten sérti ez a ceremónia) – az utóbbit lakásonként is, stadiont, hát nem, az már tényleg abszurd.

  Ez meg, hogy a fociakadémián is hittanóra van, meghaladja a képzeletemet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: