ha én református

püspök lennék, ami teljesen elképzelhetetlen, azért lobbiznék, hogy kerüljön be a statutumba, hogy a lelkészeknek, amikor lelkészi minőségükben vannak jelen, legyen szigorúan tilos mindenféle, bármelyik oldalt képviselő politizálás. Ha valaki politizálni akar, az tegye le a palástot és politizáljon, és csak akkor vehesse fel megint, ha abbahagyta a politikusi karrierjét – ahogy ezt tették és teszik többen is, mint az köztudott. És szigorúan büntethető lenne (akár a palástjának elvesztésével is) az a lelkész, aki az evangéliumot a napi politikai csatározásoknak rendeli alá.

A templomokban ne lehessen semmiféle (ideértve az RMDSZ-t is) pártpolitikai rendezvényt tartani, a politikusok ne kapjanak szót a templomban (senki), legyen kitiltva a templomokból minden olyan jelkép, ami nem az egyetemes, a református egyház vagy az adott gyülekezet jelképe, azaz címerek, magyar zászlók, árpád-sávos zászlók, pártszimbólumok, a himnusz és a szózat. Én ezt sokkal szigorúbban büntetném, mint a lopást és házasságtörtést, amit a jelenlegi helyzetben egyáltalán büntetnek. Nem értem ugyanis, hogy mit keres a református egyházban olyan lelkész, aki az Ószövetség helyett a magyarok történelméről prédikál, vagy akinek a palástjára az évkör szimbólumai vannak felhímezve, vagy aki részt vesz ebben az ezoterikus újpogány mozgalomban. De ugyanennyire szigorú lennék azokkal is, akik – ha fordul a kocka – a baloldal ideológiáját propagálnák a szószékről. És sokkal szigorúbban ellenőrizném azt, hogy ki mit és hogyan prédikál a szószékről.

Bevezetném a valódi presbiteri rendszert, azaz a presbitereket ténylegesen képezném (és nem arra szolgálnának a presbiteri továbbképzők, hogy mindenki jót egyen, igyon és elmondja az aktuális vicceket). A gondnokot tenném meg a gyülekezet vezetőjének, míg a lelkészt lefokoznám alkalmazottnak, akinek csak és kizárólag lelki, oktatási és hitbeli kérdésekben lenne joga dönteni. A lelkészt megfosztanám attól, hogy kezelje az egyház pénzét, hanem csak fizetést kapna, mint bármelyik alkalmazott. Viszont kötelezővé tenném, hogy minden szolgálati számláját fizessék: a parókia minden költségét, a presbitérium által meghatározott telefon-és benzinkeretet, amit szolgálati ügyekre használhat fel.

Bevezetném, hogy egy lelkész egy gyülekezetben nem maradhatna tovább 10 évnél. És nem lenne kivétel. Így minden gyülekezetnek esélye lenne több lelkészt és többféle nézőpontot megismerni.

Megtiltanám, hogy egy gyülekezet az apa/anya után a gyereket alkalmazza.

Kötelezővé tenném, hogy a nagy és gazdag gyülekezetek anyagilag támogassanak kicsi, önmagukat fenntartani képtelen gyülekezeteket.

Kötelezővé tenném a betöltött tizenhatodik év utáni konfirmációt.

Kötelezővé tenném az évenkénti (amennyire lehet, független) vizitációt, ami a könyvek tényleges átvizsgálásával, a prédikáció szakmai elemzésével, és a gyülekezeti munka (vallásoktatás, családlátogatás, lelkigondozás) tényleges ellenőrzésével járna. Hiány esetén fizetésmegvonás lenne a büntetés, az anyakönyvek nem vezetése esetén pedig automatikus fegyelmi.

Eltörölném a teológián jelenleg is alkalmazott hat fiú egy lány kvótát.

Egy inkvizítor veszett el bennem. Nem is lennék túl népszerű, az egyszer biztos.

Reklámok

ha én református” bejegyzéshez 14 hozzászólás

Új írása

 1. szerintem két irányba lehetne mozdulni:
  vagy a hierarchikusabb, “katolikusabb” megoldás felé, vagy a holland adminisztratívabb tisztségek felé.

  Nekem mind a kettő megfelelne, ha letisztulnának a viszonyok, és olyan statutum lenne, ami a lehetőség szerint kizárná a visszaéléseket.

 2. Nagyon csatlakozom, ki a fenét érdekel, hogy nem lennék én se népszerű?? Az adminisztratív tisztségekhez nemigen tudok hozzászólni, de a vad/nagy/ősmagyar irányzat templomtéri jelképeitől lassan szemmel láthatóan falra mászom. Múlt héten voltam egy Renovabis-találkozón (ez a szervezet szorosan együttműködik a németországi katolikus püspöki konferenciával), és a beszélgetéseinkből kitűnt, hogy ez a zászlózás és további őrültségek jelenleg kifejezetten magyar jelenség. Értem én, hogy bizonyos frusztráció meg babámfüle végterméke ez, de meddig még? és minek keverni pogány elemekkel, amik ráadásul “újrakitaláltak”? Lassan oda fajul a dolog, hogy patológiai kórképet lehetne csinálni a magyar keresztény egyházak rothadó magjáról, ahol egy jó darab százalék ez a nemzeti vacak. A szabadság a választás joga is. A szabadságomat én spéci úgy szeretném megélni, hogy valahová tartozom: ez lenne szívem szerint az egyház. De melyik? Hiába választom ki tematikailag és liturgiailag az odaillő zenét, ha a körítés azzal ellenkezik. Szeretnék én is már választhatni valami meg valami között, de csak vergődés lesz megint. (Bocs, ez már nagyon kikívánkozott)

 3. Hát igen, én sem szivesen vagyok egy olyan egyház tagja, amelyik nem határolódik el élesen (és nem csak szóban, hanem cselekedetben) a gyülöletbeszédtől és az újpogányságtól.

  A katolikusoknak azért könnyebb, mert ott ezt egyszerűen betiltották és kész. Nálunk meg megpróbálnak úgy tenni, mintha nem létezne (ez a “jobbik” eset), vagy támogatják (ez a rosszabbik).

  Szerintem a tanításbeli “elhajlás”sokkal rosszabb,mint a test bűnei.

 4. Ez már megint jó.
  Amit a politika és Egyház elképzelt elkülönítéséről írsz, az számomra teljesen rendben lenne…SEMMI keresnivalója földi hatalmak érdekeit kiszolgáló szavaknak, jelképeknek, stb a gyülekezetekben.
  …és amikor egy kötetlen beszélgetés keretein belül “megtértnek” neveznek, mert úgy gondoltad, hogy akkor most már nem szavazol X oldalra (és a másikra sem), attól konkrétan a gyomrom kifordul.

 5. Kedves Anett!

  A szándékodat érteni vélem, és azzal egyetértek. Ellenben.

  1. Tudod, egyházunk törvénye értelmében a lelkész nem lehet politikus is, csak ha kéri az egyházi szolgálata szüneteltetését. Ez azt jelenti, hogy még egy esti áhitatot sem tarthat, de ifit is csak a kollégája engedélyével. Tehát, ha püspök leszel, új törvényt már nem kell hoznod, csak a régit betartatnod. Ehhez pedig minden eszközöd meglesz.

  2. Tudod, a gyülekezetnek két, azaz kettő vezetője van: a lelkész és a gondnok. A lelkész önmagában, a gondnoka nélkül, semmilyen ügyben nem járhat el, de még egy utalási megbízást sem írhat alá. Ha pedig bármiről szavaz a presbitérium, (mindenről határozatot kell hoznia,) akkor a lelkész szavazata egy, azaz egy szavazatot ér. Egészen bizonyosan vannak olyan települések, ahol valamiféle rosszul értelmezett hagyományból a presbitérium és a gondnok nem él a törvény adta hatalmával, lehetőségeivel és felelősségével. De ez csak az ő hibájuk. De ha ennek (sokszor már groteszk) ellentétét szeretnéd látni, gyere el a Hajdúságba (mármint a történelmibe, amely átnyúlik Partiumba is).

  3. De ha püspök leszel, egyre vigyázz: egy-egy rossz példát látva ne verd le a port a lelkészi kar egészén, kérlek. Ellenőrökből van már az egyházban pont elég. A prédikációk és a lelkészi munka ellenőrzésére (meg segítésére is!) ott vannak az esperesek. Inkább alakítsd úgy át a rendszert, hogy az esperesek szabadok legyenek erre a feladatra is, és ne adminisztrátorok meg hivatalnokok legyenek.
  Ami a fizetésmegvonást egyrészről, a szolgálathoz köthető számlák kifizetését másrészről illeti: Nagyon-nagyon sok lelkész örülne, ha egyszerűen megkapná azt a fizetését, ami a díjlevelében szerepel. Az a 30-at az egyik gyülekezetétől, az 50-60-at a másiktól. Őket nem kell alkalmazottá lefokozni. A kiszolgáltatottságukon kellene enyhíteni valahogy. Akár úgy is, hogy a lelkészek fizetését (ha nem is egyenlítjük ki, de) közelebb hozzuk egymáshoz.

  4. Ha püspök leszel, kérlek, segítsd a lelkészeket abban, hogy lelki és hitbeli kérdésekben dönthessenek.

 6. Kedves Török András, nem leszek püspök, a bevezető irónia volt.

  Mivel én elsősorban az erdélyi/királyhágómelléki helyzetet ismerem, a kijelentéseim elsősorban erre vonatkoznak.

  Pontosan azzal nem értek egyet, hogy az esperes legyen a vizitáció vezetője. Túl közel van, nem lehet független. Ezért kellene egy -a lehetőségek szeerint független, nem az egyházmegyéből jövő vizitáció.

  Ha a nagyobb gyülekezetek anyagilag segítenék a kisebbeket, akkor nem lenne gond a lelkész fizetése. Tudom, én is voltam olyan gyülekezetben, ahol fél évig nem kaptam fizetést, míg mások dúskálnak.

  Hollandiában működik ez, amit fent leírtam. Persze tudom, hogy ez nem Hollandia, de azért meg lehetne próbálni, nem? Én erősen a hatalom szétosztása mellett, és a koncentrációja ellen vagyok, persze, ha ilyesmivel kampányolnék, senkinem szavazna rám.

  Persze, a jobbik megoldás az lenne, ha mindenki minden törvényt betartana önként, csak azért, mert esküt tett rá. De hát tudjuk, hogy ez nem így van.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: