ma kezdődik ramadán hónapja

és ezzel együtt az egy hónapig tartó böjtös időszak.

6185_preview

Ramadán a muszlim naptár kilencedik hónapja. A ramadáni böjt az iszlám öt, azaz kötelező pillérének egyike, és mindenki számára kötelező, aki elég idős, nem beteg, nem terhes, nem utazik, vagy a böjt számára nem jelent komoly egészségügyi kockázatot. Ugyanúgy kivétel a szoptatás és a menstruáció időszaka.

A Korán a Tehén szúrában írja elő a böjtölést:

Ti hívők! Előíratott nektek a böjtölés, amiként előíratott azoknak, akik előttetek éltek. Talán óvakodók lesztek.

Böjtöljetek bizonyos számú napig! Ha valaki közületek beteg, vagy úton van, akkor azonos számú másik napig kell böjtölnie! Akik pedig képesek lennének böjtölni, de nem teszik (mert betegek), azok megváltással tartoznak, s ez egy szegénynek a tápláléka. Aki pedig önkéntesen jót cselekszik, az javára válik. Jobb nektek az, hogy böjtöljetek, ha tudjátok ezt.

Ramadán hónap, amikor a Korán mint útmutatás küldetett le az emberek számára, s nyilatkoztatott ki az útmutatás és a megkülönböztetés nyilvánvaló bizonyítékai gyanánt. Aki közületek e hónap idején a maga helyén jelen van, az böjtölje végig! Ha pedig valaki beteg, vagy úton van, akkor azonos számú másik napig kell böjtölnie! Allah könnyebbséget akar nektek, nem pedig nehézséget. Töltsétek hát be az előírt napok számát és magasztaljátok Allahot azért, hogy az igaz úton vezérelt benneteket! Talán hálásak lesztek.

Ha az szolgáim kérdeznek téged Felőlem, akkor én közel vagyok hozzájuk és felelek annak a fohászára, aki hozzám fohászkodik. Hallgassanak hát ők is az én hívásomra és higgyenek bennem! Talán az igaz úton fognak haladni.

A böjt éjszakáján szabad közösülnötök asszonyaitokkal. Ők a ti öltözéketek, s ti az ő öltözékük. Allah tudja, hogy amikor a böjt éjszakáján tilalmas volt számotokra közösülni asszonyaitokkal, akkor mégis közösültetek. Allah azonban megengesztelődve fordult ismét felétek és megbocsátott nektek. Mostantól kezdve hát közösüljetek velük és kedvetekre kívánhatjátok azt, amit Allah előírt nektek a böjt éjszakájára vonatkozóan! Egyetek és igyatok addig, amíg meg nem különböztetitek hajnalhasadáskor a fehér szálat a feketétől! Aztán tartsátok be szigorúan a böjtöt az éjszaka beálltáig! És ne közösüljetek velük, amíg a mecsetekben tartózkodtok áhítatba merülve! Ezek Allah tilalmai. Ne jöjjetek közel hozzájuk! Így teszi világossá Allah az emberek számára az Ő jeleit. Talán óvakodók lesznek. (Tehén/2, 182-186)

Ramadán hónapja alatt hajnaltól estig a muszlimok tartózkodnak az evéstől, ivástól dohányzástól, szexuális együttléttől, istentelen beszédtől és viselkedéstől.

Hajnalban van a szuhúr, a napfelkelte előtti étkezés, ami bevezeti a böjtöt, ez után kezdődik a hajnali ima; este, az esti ima után pedig az iftár, a vacsora, ami sok helyen közösségi étkezés, a szegények vendégül látása, vagy nagy családi vacsora. Sokan datolyával kezdik az iftárt, arra emlékezve, hogy Mohamed صلى الله عليه وسلم  datolyával törte meg a böjtöt.

Ramadán ugyanakkor az jótékonyság hónapja is, ilyenkor a szegények vendéglátása általános, és ilyenkor sokan, akik megengedhetik maguknak, a zaká-n, a kötelező alamizsnaadón felül is adakoznak a szegények javára.

A Ramadán ugyanakkor a lelki elmélyülés hónapja is, általános, hogy ilyenkor végigrecitálják a Koránt, ami fel is van osztva 30 dzsuz-ra, azaz részre, és mindegyik rész kb. egy óra. Ilyenkor van a taráwíh, egy extra ima is, ami nem kötelező: ennek során végigrecitálják a mecsetekben a Koránt.

A ramadán a muszlimok két nagy ünnepe közül az egyik, ilyenkor minden fel van díszítve, mindenki ünnepel, mindenféle finom ételeket esznek, a szokások vidékenként változnak.

Ez pedig az első dzsuz a Koránból, recitálja Abú Bakr as-Sátiri sejk.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: