marokkói oroszlánok

Atlas Lion

Nagyívű programban kezdett a Marokkói Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium – írja  a the view from fez. Az Oxfordi Egyetemmel és több állatkerttel összefogva elindítottak egy programot, amelynek során visszatelepítik az Atlaszba az észak-afrikai oroszlánt, amely az 1920-as években tűnt el természetes élőhelyéről, amely Marokkótól Egyiptomig terjedt. Az Atlaszban elkülönítettek a projektre egy 10.000 hektáros, gyéren lakott területet, és a egyik texasi állatkertben elkezdtek felnevelni két kölyköt, akik a projekt beindítói lesznek.

Reklámok

marokkói oroszlánok” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Új írása

 1. Kíváncsi lennék a továbbiakra is. Azt nem hiszem, hogy kettő db kölyök elég lesz, az oroszlánfalkában több nőstény van (egymás testvérei, rokonai), akik közösen vadásznak.
  Remélem, a szakemberek tudják, mi kell az életképes csapat kialakulásához (és van beleszólásuk, nem csak afféle hobbi-projekt az egész). Ez nem olyan, mint amikor szabadon engednek egy hódpárt Gemencen (ahol ők képesek voltak elszaporodni, szerencsére, mert ehhez elég egy pár is :-) )…
  Vajon miért pont Texas? Európában nincs megfelelő oroszlán-populáció az állatkertekben??

 2. Én a cikkből úgy értettem, hogy ez egy alfaj, amit külön tenyészteni kell, és az Oxfordi Egyetem végezte a génvizsgálatokat, mert elvileg ez a faj már kihalt, és azért kezdték újra a tenyésztést (ami szerint mégsem halt ki).

 3. Hallottam már régebben is a berber oroszlánról. Igen, kihalt (a szabadon élő populáció), de ha tudják, milyen volt a génállománya, az állatkertben, cirkuszosoknál fellehető, külsőre hasonló egyedekből azért tervszerű párosításokkal, esetleg géntechnológiai műveletekkel (így már érthető Texas, biztosan ott van ilyesmire megfelelő laboratórium, vagy kutatóbázis, stb.) elő lehet ásni a kihaltnak megfelelően kinéző/viselkedő állatot. Az európai bölényt is így hozták vissza nem túl régen a feledésből.

  Mivel régebben nem igazán figyeltek oda az állatkertek, hogy az egyes alfajokat ne keverjék össze, a fellelhető gémnixből felújíthatók az elveszett típusok.

  Végeredményben lehetséges, hogy az Európában fellelhető oroszlánok jelentős része onnan származott, hiszen az elég közel volt, könnyebben áthozhatók voltak Marokkóból, mint fekete-Afrikából.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: