Jemeni sógorházasságok

én elveszem a te lánytestvéred, te meg az enyémet. Így egyikünknek sem kell jegyajándékot fizetni. De ha az egyik házasság nem sikerül, a másikat is fel kell bontani. – írja a your middle east.

Jemenben (és máshol is) így próbálják kikerülni a jegyajándék kifizetését. Ez ugyanis iszlámjogilag kötelező, a fiú fizeti a lánynak, és aztán a nő tulajdinává válik, és ha nem kerül kifizetésre, válóok lehet a nő részéről.

A sógorházasság ellenkezik az iszlámmal, mégis gyakorolják szegényebb vidékeken, ahol az emberek nem engedhetik meg maguknak a jegyzajándék kifizetését. Emellett azt gondolják, hogy ez még jobban erősíti a családi kötelékeket. A cikkebn megszólalók közül sokan azt gondolják, hogy a sógorházasságok elharapozódása főleg az eslüvői költségek és a jegyaajándék magas összege miatt történik.

Ománban egy adott pillanatban államilag maximálták a jegyajándék összegét, mert az igazságosság elve alapján egy családból minden lány ugyanannyit kell kapjon, és ha valaki véletlenül túl sokat kap,a többi lány “pártában” marad.

Reklámok

2 thoughts on “Jemeni sógorházasságok

Add yours

  1. Akkor ezeken a helyeken örülnek a lánygyereknek is? Mert egy csupafiús család ezt a sógorházasságosdit nem tudja megtenni.

    A lányos család sem, persze, de végeredményben ők kapják a pénzt…

  2. Az iszlámjog szerint elvileg a pénz a nőé, nem a családé. De Jemenben egy részük az ibádita irányzathoz tartozik, és nem tudom pontosan, ők erről mit gondolnak. MIndenesetre szegény emberek között van ez.

    Csak hogy látni lehessen, mennyi lehet egy hozomány: a szaúdi gyereklányért 17000 dollárt fizetett a férje. Ez azért elég sok embert vinne kísértésbe.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: