Ibn Hallikán: Száhih al-Bukhári 1 rész

Brünnow-Fischer 1o3,1 – 1o4,7

 

Ibn Hallikán: Száhih al-Bukhári

Név. Mondta (név), AM azt mondja, hogy ő Jazdizbah al-Dzsu’fi (D. törzsbeli) a kliensrendszer által, B. – a Koránt kívülről tudó, a hadísz-tudomány imámja, az egészség és történelem egyetem tanára.

Hadíszokat keresve (hadísz-kersőként) utazott a táborvárosban található legtöbb hadísz-tudóshoz. Írt Khoraszánban, a hegyekben, Irak városaiban, Hidzsázban, Szíriában, Egyiptomban.

Megérkezett Bagdadba, és odagyűlt hozzá [Bagdad] népe, hogy elismerjék kiválóságát, és tanusítsák egyediségét a hagyományozás és tudás tudományában.

Meséli (név) a könyvében, [aminek a címe] A tudskereső parazsa, és A Szónok (al-Hatíb) a Bagdad történelme [c. könyvében], hogy amikor B. megérkezett Bagdadba, hallottak róla a hadísz-tudósok. Összegyűltek, és fogtak száz hadíszt, összekavarták a matn-ját és az isznádját, és tették az egyik isznád matn-ját egy másik isznádhoz, és adtak tíz embernek fejenként tíz-tíz hadíszt, és megparancsolták nekik, hogy amikor megjelennek a tanácsban, és mondják el B-nak.

Megegyeztek egy időpontban, és megjelent a tanácsban a hadísz-tudósok csoportja, akik a Khoraszán népe közül való idegenek közül valók voltak, és mások a bagdadiak közül.

Amikor lecsendesedett a tanács, a tagjai által, odafordult hozzá [B-hoz] egy férfi a tíz közül,és megkérdezte őt egy hadísz felől azon hadíszok közül.

B. azt mondta: – Nem ismerem. – Megkérdezte egy másikról, és B. azt mondta: – Nem ismerem. – És egyenként folytatta, amíg kifogyott a tízből, és B. [mindre] azt mondta: – Nem ismerem.

Ott voltak a jogtudósok akik jelent voltak azok között, akik részt vettek a tanácsban, egyre egymáshoz fordulgattak, és mondogatták: ez egy okos ember. És aki ez ellen volt, az gyengeséggel és nem megfelelő tudással vádolta meg B.-t.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: